Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Cyber security

9 Toepasbare cybersecurity tips voor thuis

Het is bijna niet voor te stellen, maar een airco op het dak kan cybercriminelen al toegang geven tot uw netwerk. Is de airco verbonden met het internet? En is de firmware verouderd? Dan kan een hacker er wel wat mee, als die dat wilt.

Cybercriminelen richten zich niet alleen op bedrijven, ook individuen zijn een interessant doelwit. Zeker de afgelopen tijd zijn er ontzettend veel phishing-acties gericht op de particulier en zijn burgers vaker slachtoffer. In dit artikel geven we cybersecurity tips die u direct zelf thuis toe kan passen voor een betere beveiliging.

Als particulier slachtoffer geworden van een cybercrimineel? Ons Cyberlab-team helpt u graag.

Tip 1: Blijf ver van basisinstellingen en fabriekswachtwoorden vandaan

Past u bij de aanschaf van een nieuw apparaat altijd de basisinstellingen en wachtwoorden aan? Voor hackers zijn deze standaard instellingen gelijk aan open deuren. Het is geen onbekend fenomeen dat het veranderen van standaardwachtwoorden als “0000” nog wel eens wordt vergeten. Aanvallers vinden het dan ook zeker het proberen waard te kijken of ze via een airco of wifi-router met basisinstellingen binnen kunnen komen. Pas ze daarom altijd meteen aan.

Tip 2: Ga voor sterke, wisselende inloggegevens

Bent u bezig met het veranderen van de standaardwachtwoorden van alle apparaten? Loop dan direct alle andere inloggegevens na. Met name de credentials die eventueel toegang geven tot bankzaken of andere gevoelige data moeten sterk zijn.

Het is geen geheim dat sterke wachtwoorden bestaan uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Toch zien we in de praktijk dat vaak voor gemak wordt gekozen. Denk aan wachtwoorden als “wachtwoord123”. Ga nooit voor gemak en kies voor lange (minimaal 20 tekens) en onvoorspelbare wachtwoorden die regelmatig veranderen.

Hoe snel weten hackers uw wachtwoorden te achterhalen? Doe hier de wachtwoord kraaktest. 

Tip 3: Regel een gastnetwerk (gast-wifi)

Kunnen uw gasten toegang krijgen tot uw printers, vertrouwelijke documenten en andere onderdelen van uw digitale omgeving? Als ze gebruik mogen maken van uw reguliere wifi-netwerk, is het antwoord daarop ja. Een gastnetwerk is zeker geen overbodige luxe. Met een aparte wifi voor gasten weet u namelijk zeker dat externen toegang krijgen tot enkel een internetverbinding en meer niet.

Aanvallers

  • 13 feb, 2025

Hoe hackergroepen Artifical Intelligence (AI) inzetten

Lees verder

Tip 4: Voer regelmatig updates uit

Verouderde versies van applicaties en firmware zijn kwetsbaar. Ontwikkelaars van software en apparaten stellen niet voor niets regelmatig (beveiligings)updates ter beschikking. Controleer daarom regelmatig op updates en voer ze direct uit.

Helaas komt het nog te vaak voor dat er cyberongevallen ontstaan doordat veel te oude versies van software worden gebruikt. Voorkom dat u op deze manier slachtoffer valt, want het is absoluut niet nodig.

Tip 5: Maak nooit gebruik van openbare wifi-spots

Openbare netwerken zijn vaak slecht beveiligd. Sterker nog: sommige hackers hebben zelfs de tactiek met hun eigen router op pad te gaan. Zij zetten dan een nep-netwerk met een betrouwbare naam als “WiFi McDonalds” op in de hoop dat mensen verbinding maken. Daarmee krijgen ze toegang tot meer dan u lief is.

De oplossing is gelukkig eenvoudig: gebruik voortaan een eigen mobiele hotspot.

Tip 6: Installeer software niet zomaar

Er is allerlei (gratis) software op de markt die zomaar een bedreiging zouden kunnen vormen. Dit geldt overigens al helemaal voor apps. Lang niet alle apps in de Play- of Applestore zijn veilig. Nog te vaak blijken spelletjes voorzien te zijn van kwaadaardige scripts die toegang geven tot allerhande gegevens. Ben kritisch op wat u installeert. En al helemaal op de telefoonfuncties waar een app toegang tot vraagt.

Ben hier vooral voorzichtig mee wanneer u gebruik maakt van een telefoon of laptop van uw werkgever of organisatie. Een goede regeling is dat het installeren van software van derden altijd eerst overlegd moet worden met een IT- of securitymanager, bijvoorbeeld.

Trends

  • 17 jun, 2023

OSINT Investigation: wat voor sporen laat u achter?

Lees verder

Tip 7: Gebruik MFA waar mogelijk

Een sterk wachtwoord is belangrijk, maar niet waterdicht. Zeker bij e-mail, cloudopslag of bankzaken is een extra controlelaag essentieel. Met MFA logt u pas in na een tweede stap, zoals een sms-code of een app-bevestiging. U kent het wel. Zelfs als iemand uw wachtwoord weet, komt die er dan niet in.

Vrijwel alle grote diensten bieden dit aan. Schakel het dus in, want het kan soms echt net het verschil maken.

Tip 8: Beperk rechten van slimme apparaten

Slimme deurbellen, verlichting of beveiligingscamera’s maken het leven makkelijker. Maar geven vaak toegang tot meer dan nodig. Sommige apparaten willen verbinding met uw volledige netwerk of vragen om cloudtoegang terwijl dat niet nodig is.

Ga altijd naar de instellingen van uw slimme apparaten. Zet uit wat niet nodig is. Zet ook apparaten die u niet gebruikt uit of koppel ze los. Minder toegang betekent minder risico.

Tip 9: Maak regelmatig een back-up

Wat als u tóch slachtoffer wordt van een hack of ransomware-aanval? Dan wilt u niet al uw bestanden kwijt zijn. Een goede back-up maakt het verschil tussen paniek en herstel.

Zorg dat u uw belangrijkste documenten en foto’s op meerdere plekken opslaat. Denk aan een externe harde schijf én een versleutelde cloudoplossing. Doe dit regelmatig. En test af en toe of u alles nog terug kunt halen.

Ruim onnodige kwetsbaarheden op

Het opruimen van onnodige kwetsbaarheden verhoogt uw cyberveiligheid thuis tot op zekere hoogte. Maar zolang aanvallers nog steeds in staat zijn geloofwaardige phishing-acties op te zetten, is dat helaas niet voldoende. Meer dan 50% van de cyberaanvallen thuis hebben een poging tot phishing als bron.

Houd daarom uw hoofd er altijd bij en leer phishing-acties of andere cyberaanvallen te herkennen.

Inschrijven nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de cybersecurity en tips ontvangen? Elke maand ontvangt u kennisartikelen in uw mailbox.

Lees ook...

AI

  • 1 jul, 2025

Hoe AI-gegenereerde code gevoelige data lekt: u heeft er ook mee te maken

AI-tools zoals GitHub Copilot veranderen de manier waarop we software ontwikkelen. Ze schrijven steeds vaker mee aan de code: zo…

Lees verder

Cyber security

  • 10 jun, 2025

Asset Management vs. Attack Surface Management: zijn er wel verschillen?

Stel: u werkt in een groot kantoorpand. Alles netjes geregeld. Iedereen heeft een pas. Elke ruimte zit op slot. De…

Lees verder

Aanvallers

  • 5 jun, 2025

Russische Laundry Bear binnen bij de Politie: zo werkt de ”Living off the Land” methode

In september 2024 werd de Nederlandse Politie slachtoffer van een digitale aanval. Geen datalek vol wachtwoorden, geen gijzelsoftware of dreigmail:…

Lees verder

Cyber security

  • 6 mei, 2025

Nederland wil minder Amerikaanse afhankelijkheid: wat betekent dat voor uw cybersecurity?

De Tweede Kamer wil af van de afhankelijkheid van Amerikaanse softwarebedrijven. In maart stemde een meerderheid vóór meer digitale controle…

Lees verder

Uw cybersecurity zichtbaar en tastbaar maken?

Afspraak maken

Bel ons voor cybersecurity vragen op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*