Direct hulp nodig? Bel of app ons noodnummer.

040-2095020

Uncategorized

Zelf pentest tools gebruiken: wat u moet weten

Pentest tools sporen kwetsbaarheden in een website, applicatie, netwerk of systeem op. Hoe? Een pentest tool “valt” uw systeem aan. Naderhand krijgt u een overzicht van de gedetecteerde problemen. Zo bent u in vogelvlucht op de hoogte van potentiële gevaren en weet u welke lekken u moet dichten.

Zelf pentest tools gebruiken

Een pentest is onmisbaar wanneer u streeft naar een waterdicht systeem of platform. Maar is het zelf inzetten van pentest tools de beste manier om achter kwetsbaarheden te komen? Het gebruik van een pentest tool kan klinken als een interessante snelle oplossing. Toch zijn er 5 zaken waar we u adviseren rekening mee te houden.
 

1. Is de pentest tool up-to-date?

Wanneer u een pentest laat uitvoeren, wilt u – als het goed is – er zeker van zijn dat het eindrapport betrouwbaar is. De wereld van de cybersecurity verandert snel, dus het is enorm belangrijk dat zo’n tool volledig up-to-date is wanneer u deze gebruikt.
 

2. Houdt de tool rekening met uw sector-specifieke kwetsbaarheden?

Toch garandeert een up-to-date pentest tool niet dat u optimale resultaten krijgt. Elke organisatie loopt weer andere gevaren. Een algemene penetratietest kan oppervlakkig inzicht geven in de stand van zaken. Toch legt een ethische hacker met een sector-specifieke scope vaak veel urgentere kwetsbaarheden bloot.
 

3. Pentest tools kunnen niet denken als een hacker

Hackers zijn zodanig vindingrijk, dat het maar de vraag is of een pentest tool tot de kern komt. De beste ethische hackers durven te denken als een hacker. Zij gaan onder anderen met logisch redeneren op zoek naar de meest uiteenlopende manieren om binnen te komen. Of een pentest tool dat op zichzelf kan, is te betwijfelen.
 

4. False negatives & false positives

Bij het inzetten van een pentest tool is het belangrijk dat een expert altijd kijkt naar de resultaten. Waarom? Bij pentest tools ligt het risico van false negatives en false positives op de loer: de mogelijkheid dat een tool kwetsbaarheden niet herkent of juist kwetsbaarheden die niet bestaan detecteert.
 

5. Pas op voor ransomware

Helaas komt het vrij vaak voor dat mensen en organisaties die zich willen weren tegen cybercriminelen, alsnog ransomware binnen halen via gratis cybersecurity-tools. Is een pentest tool gratis? Zet dan altijd voor de zekerheid vraagtekens bij de intentie van de ontwikkelaars. Daarbij is het ook te betwijfelen dat gratis versies van pentest tools volledige resultaten geven.

Pentest tools: handig, maar gebruik ze liever niet zelf en laat het aan een expert over!
 

Liever een goed betrouwbare penetratietest?

Laat in dat geval een ervaren ethisch hacker pentesten, dan bent u altijd zeker van de beste resultaten. Zeker wanneer uw organisatie te maken heeft met kwetsbare data of om een andere reden absoluut geen risico op een aanval mag lopen.

Een ethisch hacker gebruikt zelf de meest betrouwbare tools en kijkt daarnaast nog veel verder dan de uitkomsten van de tools. De ethisch hacker voert daar bovenop zelf aanvallen uit en maakt een risico-inventarisatie die naadloos aansluit op de behoeften van uw organisatie. Lees hier meer over samenwerken met een pentest bedrijf.
 

Experts leveren een bruikbare rapportage en helpen bij kwetsbaarheden

Daarnaast hebt u ook het voordeel dat u één aanspreekpunt hebt. Het team van Cyberlab zorgt voor een rapportage die helder en bruikbaar is. En is er toch iets niet duidelijk? Of is er hulp nodig bij het verhelpen van bepaalde kwetsbaarheden die boven water zijn gekomen? Dan staan we altijd voor u klaar om u te helpen of het volledig voor u op te lossen.

Lees in dit artikel meer over pentesten. 

Advies over cybersecurity nodig?

Bel of mail gerust voor een vrijblijvende afspraak, zodat we samen kunnen kijken hoe uw bedrijf veilig verder kan online.

Inschrijven nieuwsbrief

Lees ook...

Nieuws

  • 17 apr, 2025

Van IP4Sure naar Cyberlab: een merk dat vertelt wie we écht zijn

Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd. Het kantoor van het cybersecuritybedrijf in Eindhoven draagt nog steeds de vertrouwde…

Lees verder

Nieuws

  • 2 apr, 2025

Cyberlab uitgeroepen tot MDR Partner of the Year 2025 door Rapid7

Cyberlab (tijdens de uitreiking nog IP4Sure) is door Rapid7 benoemd tot MDR Partner of the Year 2025. Het is opnieuw…

Lees verder

Interview

  • 20 mrt, 2025

Promeetec over cybersecurity: vierogenprincipe ook voor beveiliging patiëntgegevens

In de zorg is het vierogenprincipe een vast gegeven. Of het nu gaat om een medische beslissing of een complexe…

Lees verder

Cyber security

  • 25 feb, 2025

Plannen alleen stoppen geen cyberaanval: van inzicht naar actie

Cybersecurity staat tegenwoordig (bijna) overal op de agenda. De risico’s zijn bekend, aanvallen nemen toe en aanvallers worden steeds slimmer….

Lees verder

Uw cybersecurity zichtbaar en tastbaar maken?

Afspraak maken

Bel ons voor cybersecurity vragen op:

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy policy*